4 Eylül 2009 Cuma

En kısaların farklı hayatları

Geçen hafta yaşamış en kısaları araştırırken bu insanların hayatları hakkında ilginç şeyler okudum.

Mesela en kısa cumhurbaşkanı ünvanına sahip Benito Juarez, Meksika'da 5 dönem yani tam 14 sene cumhurbaşkanlığı yapmış. Oldukça başarılı bir lidermiş. Hala Meksika'nın en başarılı ve en sevilen başkanı olarak anılıyomuş ve onu onurlandırmak için birçok kasabaya, okula, parka ve sokağa onun ismi verilmiş.

Keza en kısa Amerikan Başkanı James Madison da Amerika Birleşik Devletleri tarihinin en önemli figürlerinden biriymiş. Kendisi Anayasa'yla beraber İnsan Hakları Beyannamesi'nin "Babası" olarak algılanmakta ve anayasa hakkında yazdıkları hala en etkili açıklamalar olarak yorumlanmaktaymış.

Olumsuzluğu yüzünden de olsa hayatını okuduğum zaman beni en etkileyen "en kısa" ise en kısa kadın ünvanlı Lucia Zarate oldu. Kendisi sadece 26 yıl yaşamış. Daha önce de yazdığım gibi sadece kısa değil aynı zamanda çok da zayıfmış (17 yaşında 2.1 kg. tespit edilmiş). 12 yaşında minikliği yüzüden Meksika'da sergilenmeye başlamış. Sonra sirklerde uluslararası şovlarda sergilenmeye devam etmiş. O küçük yaşta neler hissettiğini düşününce üzüldüm doğrusu. Hayatı doktorlar tarafından incelenerek ve böyle yollarda bir sirkten diğer sirke giderken geçmiş okuduğum kadarıyla. Nitekim bu yolculukların birinde treni kara saplanınca donarak ölmüş. Hayatı kadar ölümü de trajik olmuş...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder